Ruud Vermaat Duivensport Driehuis NH

U bevindt zich hier:Home > Duivenhok


Duivenhok

Zo zag de tuin eruit in de zomer van 1990

Zo zag de tuin eruit in de winter van 2001.


Zo ziet het hok erin 2004 eruit, let vooral op het aanzicht op de varkenskap.


Najaar 2017 zijn er rennen voor het hok geplaatst.


Begin 1989 is er een hok gekocht bij Firma Nico de Heus uit Hedel. Tijdens de bespreking over het hok zijn er enkele details naar voren gekomen, die wij graag aan het hok wilde veranderd hebben. Dit heeft tot het resultaat geleid dat er nu een hok is geplaatst, dat helemaal naar onze zin is. Maar in de loop van de jaren hebben we toch nog enkele veranderingen aangebracht.

Vloerverwarming; deze gaat alleen aan via een instelbare vochtigheidsvoeler zodat het hok altijd droog blijft en een beter klimaat geeft. Dit is tevens energiebesparend, daar hij niet altijd aangaat daar je de voeler zelf kan instellen de vochtigheidsgraad naar de ( 65 á 70 % ) die jij wenst.

Naar aanleiding van gesprekken met andere liefhebbers is aan de onderkant van de eerste 2 rijen dakpannen over de lengte van het gehele hok een stuk dubbelwandig plexiglas geplaatst, zodat de eerste inval van wind niet in het hok valt, en meer licht inval in het hok krijgt. Voorkom wel dat er niet te veel zonlicht in u hok valt want te veel zonlicht breekt zuurstof af. Verder hebben we boven het plafond de afscheiding doorgetrokken zodat er geen tocht kan overslaan (gecompartimenteerd).  Dit hebben we bij elke spant gedaan, zodat je een schoorsteen effect krijgt. Hierdoor krijg je een betere afvoer van de vuile warme lucht dan gaat deze lucht niet dwarrelen boven op het plafond. De ramen blijven aan de voorkant beneden dicht, zodat er geen extra tocht ontstaat je creëert hiermee een natuurlijke trek. Alleen de invliegramen blijven dag en nacht open. In het hok zit aan de voorzijde aan het plafond een strook triplex van ongeveer 30 cm, vervolgens zit er een openstrook van 60 cm deze is wel afsluitbaar door schuiven deze schuiven staan bijna dicht tot 7cm en dan weer een strook triplex tot aan  de achterzijde van de broedhokken. Met die strook triplex van 30 cm aan de voorkant voorkom je dat de binnenkomende buitenlucht niet naar binnenslaat in het hok maar via het plafond een luchtdoorstroming naar de nok van het hok creëert.
De ingang aangepast i.v.m. wind inval door de spoetnik, de ingang voor de duiven, is verplaatst naar het oosten.

Gaat het een keer wat minder met vliegen, dan is het erg belangrijk dat u oude foto's bekijkt van het hok in de jaren dat het wel goed ging. Het kan zo zijn dat er veel bomen voor of achter u hok zijn geplaatst of doorgeroeid, waardoor de luchtstroom over u hok is veranderd en ook het leefklimaat in het hok. Als u hok goed marcheert maak een foto van de buiten omgeving, daar de bomen om u hok doorgroeien en hierdoor de luchtstroom over u hok kan beïnvloeden. Dan weet je meteen de oorzaak.

Maak elk jaar boven je plafond schoon en dan vooral de naden van de pannen, daardoor spinnenwebben en de stof tussen naden de pannen dichtslippen en geen luchtdoorstroming plaats vind. Dit kan je doen door alle pannen te verwijderen of met een luchtcompressor alles weg te blazen. Zet wel een masker en een stofbril op, want de stof is voor u ook slecht.

Bij gebouwd in 2005: Eerst is er een flinke ren aan het kweekhok gebouwd. Dit heeft het voordeel dat de kwekers constant buiten kunnen zitten, en veel zuurstof krijgen. deze aluminium ren heeft een afmeting van 2 m. x 1,25 m. x 1,75 m. Voor de ingang van het kweekhok is een aluminium sluis gebouwd i.v.m. de mogelijkheid van het ontsnappen van een kweekduif. De bodem van het kweekhok is voorzien van een houtenrooster. Eind december 2015 hebben we de ren omkleed met windbreekgaas, daar de inrichting van de tuin is aangepast wat een andere luchtstromen gaf door de ren. Dit bleek aan de conditie van de kwekers.

De jongen zitten in een stenen open ren ook met een houtenrooster, voor de stenenren  is een serre aangebouwd met op het dak en zijwanden dubbelwandig plasic plaaten geplaatst, Dit geeft als een voordeel dat de jongen sneller warmer zitten en een beter klimaat. Ik zie nooit meer natte ogen en ze zitten strakker.

In het naseizoen 2003 hebben we de vorst op het dak nog meer aangepast. We hebben er een varkenskap op gezet, deze kap is een jaar later enkelvoudig uitgevoerd en zal de ventilatie geven om er van verzekerd te zijn dat bij een warme zomer voldoende ventilatie is, waardoor er nog beter de vuile warme lucht wordt afgevoerd. er is maar 1 opening  van ongeveer van 4 cm het onderste gedeelte rust nu op de pannen met een loods lap eronder. Dit geeft een rustige stroming over de nok. We proberen hierdoor een beter klimaat te creëren voor de duiven en voor ons. Maar vergeet de nokbalk niet te verwijderen waardoor de stroming niet naar beneden wordt gestuurd, maar over de nok stroomt. Je kan het zien of het werkt door de vuile stof zich vastzet op de buitenkant van de varkenskap.

In de winter van 2017 hebben we een aanpassing gedaan aan de voorzijde van ons hok, 2 grote rennen geplaatst met de kleppen op de oostzijde. Aan de voorzijde zit een deur in beide rennen.

We zijn er alleen nog niet uit of het noodzakelijk is om de rennen van windbreekgaas te voorzien. De duiven zien er nu strak uit in de winter. Ze liggen heerlijk met de vleugels omhoog in de regenbuien op de bodem van de rennen.
We hebben wel de plafonds gesloten in de hokken, zodat ventilatieis is aangepast. Ze noemen dit wel het boxen / dozen systeem.

Contactgegevens

Driehuizerkerkweg 88
1985 HC Driehuis N.-H.
Tel.            0255533096
Mob: +31 (0)623439904

nach oben